Historien om Trondheims bokhandler har tatt noen eiendommelige vendinger de senere årene: ambisiøse Bookstars fikk raskt et ublidt møte med Midtbyens markedsrealiteter, Starbucks tok nylig et grådig jafs av ærverdige Brunhjørnet, mens kristenbokhandelen Bok & Media har gjenoppstått som Vivo i lokalene til gamle Øksendal – sånn i tilfelle du en dag skulle stå i beit for en illustrert barnebibel. Men hva med oss som søker mot de mer marginale utpostene av det litterære landskapet? Hvem skal gi ly til tidsskriftene og fanzinene i et stadig mer presset bestselgermarked? Svaret er Babel Bok, som denne helgen relanserer seg selv i lokalene til visningsrommet Babel i Mellomveien. Vi har snakket med Ingrid Elise Kirknes, som herved trer inn i rollen som litterær redningskvinne i Trondheim.
–Babel bok er en del av Babel visningsrom for kunst. For de uinnvidde: Hva slags sted er dette?
–Mange kjenner kanskje til Babels konsept, som er et eksperimentelt visningsrom for internasjonalt tilreisende kunstere, ukjent for det norske publikum og andre utprøvende prosjekter. Bokhandelen vår skal også speile dette, derfor tar vi inn langt smalere utgivelser enn de du ellers finner i kjedebokhandlene. Vi tar for eksempel inn artist books, utgivelser om illustrasjon, fotografi, poesi, design, arkitektur og diverse andre kunstfaglige utgivelser. Vi fokuserer på det smale og utprøvende, som ikke nødvedigivs går gjennom et etablert forlag.
–Bokhandelen har også tidligere eksistert, til en viss grad, som en litt rotete reol bak disken der. Hva blir nytt etter denne relanseringen?
–He he. Ja, det har nok vært litt bedre orden en gang i tiden, men man må ikke glemme at Babel Bok stort sett eksisterte som et idealistisk initiativ med mange gratis arbeidstimer fra gode hjelpere. Det kommer det nok til å bære preg av fremover også, men vi ønsker å få mer stabilitet i bokhandelen. Bøkene skal være tilgjengelige for alle under utstilling, og vi ønsker å ha åpen bokhandel også mellom utstillingene på Babel. Vi jobber mot det.
–Babel bok er naturligvis ikke bokhandel på den måten Ark og Norli er det; her er vel tanken at man skal slippe å bakse seg forbi stabler med Paulo Coelho på sin ferd frem mot gullet. Hva er ambisjonene deres med tanke på profil og utvalg?
–Ja, bokhandelen er heldigvis uavhengig og slipper å ta inn paller med krim. Vi tar inn det vi selv ville kjøpt. Det fine med kunstbokhandlene vi har hentet inspirasjonen vår fra er at du finner ting du kanskje ellers aldri ville oppdaget, og det er kanskje det vi først og fremst kan tilby. En forutsigbarhet om at utvalget er godt, men samtidig en uforutsigbarhet i hva du vil snuble over.
–Bokhandler av denne typen finnes i flere andre byer, og man kan kanskje si at hele det frie feltet (for å kalle det det) innenfor bokbransjen fikk et oppsving i sommer, i og med tiltakene Skrev bokhandel og Liten skrift i Oslo. Hvor stort er behovet for et sted som dette i Trondheim? Og er det en spesiell grunn til at relanseringen skjer akkurat nå?
–Dette er et viktig spørsmål. Selv om Trondheim er en liten by, er det et bredt kreativt og kunstnerisk miljø her. Vi tror at Babel Bok sammen med bokhandelen på Trondheim Kunstmuseum vil utfylle Norli og Ark. Vi dekker hvert vårt felt og behov, og hvor kjedene tar inn praktbøker av våre mest kjente kunstnere har vi på Babel Bok anledning og lyst til å ta inn det mindre kjente, men kanskje vel så spennende. Man må gjerne komme innom med en bok man har laget selv i fem eksemplarer for å selge den her. Det handler om å ha en arena hvor man kan få solgt egne utgivelser, uten at det må innom et større kretsløp. Ambisjonen vår er at dette kan inspirere miljøet i Trondheim, når det nå vil finnes et sted man kan få solgt utgivelsene sine.
–Før jul lanserte vi Markus Lanttos chapbok Non sum pisces med et juleverksted på Babel. Hvilke tanker har dere rundt det å drive bokhandel i et gallerilokale? Vil det kunne føre til mer aktivitet hos dere, og eventuelt styrke samspillet mellom kunst og litteratur i byen?
–Mange av utgivelsene vi tar inn befinner seg nettopp i mellomskiktet mellom billedkunst og litteratur og derfor ser vi bokhandelen som en naturlig forlengelse av visningsrommet. Babel har de siste årene hatt en ambisjon å være mer tverrfaglig og nå ut til et litt bredere publikum. Vi opplever at mange kunstnere arbeider på tvers av kunstformer og ikke alltid lengre lar seg plassere i bås. I tillegg til slikt som den nevnte lanseringen har vi også et prosjekt sammen med Midtnorsk Forfattersentrum hvor vi lar forfattere og billedkunstnere presentere sine samarbeid og dele av sin prosess. Det håper vi kan stimulere til mer av den gode tverrfaglige aktiviteten. Det at vi har en bokhandel fysisk inne i visningsrommet håper vi kan generere mer interesse og aktivitet, også i forhold til det litterære miljøet.