Det kan hende at jeg prøver å bryte allerede pløyd mark her, men jeg føler likevel (for å sitere Wam og Vennerød) at om dette når ut til én av dere, skal jeg være fornøyd.
Ute på nettet finnes det mye for folk som er interessert i bøker. Det vil ikke dermed si at de gode sidene alltid er like lett å finne. De tradisjonelle forlagssidene har som kjent i oppgave å mele sin egen kake, så er du på jakt etter oppdatert kritikk og nyheter, må du litt lenger inn i bakeriet.
Derfor har jeg tenkt å lage liste over nettsteder og podcaster jeg setter pris på. Dere vil trolig merke at mange av disse kommer til å være amerikanske, britiske eller kanadiske, men ikke fortvil – for dere som er megainteressert i poesi fra Balkan eller noveller fra Indonesia: vi kommer dit etter hvert!
Først ut er et magasin og et nettsted enhver litteraturinteressert person bør sjekke innom en gang i blant. Har du for eksempel lurt på hvor Morgenbladet får mange av de små notisene sine fra? Vel, Beijing Trondheim avslører hemmeligheten. Kom dem i forkjøpet og fnys av hvor langt etter de henger! Fortell vennene dine litteraturnyheter før de kommer i avishylla! Les The Paris Review!
Den største av de store
The Paris Review ble starta i 1953 og har siden den gang levert banebrytende og uhyre spennende intervjuer med kjente forfattere. Si et tilfeldig navn på en internasjonalt kjent forfatter, og sjansene er store for at TPR har intervjuet han/henne.
Nå for tiden er Lorin Stein redaktør. Stein er ikke bare tidsskriftmann, han er også redaktøren til Jonathan Franzen og salige David Foster Wallace. Som redaktør hos Farrar, Straus and Giroux skal han også ha en del av æren for å ha løftet frem Roberto Bolaño for et amerikansk (og i forlengelsen europeisk) publikum.
TPR har en glimrende blogg som holder deg oppdatert på litterære nyheter fra hele verden, og ofte kan man lese ny poesi og kortprosastykker på magasinets hjemmesider.
Min favorittspalte heter What We’re Loving. Her presenteres ulike små kuriositeter, tips om nyoversettelser, essay fra andre utgivelser eller kanskje bare noe fra TPRs rikholdige arkiv.
Denne publikasjonen er så glimrende at det ikke er stort mer å si, bortsett fra at Beijing-venn og osloredaktør Kristian Viborg Wiese i løpet av høsten skal reise over Atlanteren og dra på lanseringsfest for neste utgave av magasinet. Vi kan melde at vi er meget misunnelige, samtidig som vi håper at Kristian sin prat med Lorin Stein vil bli å lese i et norsk tidsskrift om ikke så lenge. God tur, Kristian! Vi som blir sittende igjen og ikke får nyte høsten i New York må nøye oss med å lese om den i The Paris Review.